System HACCP w Krakowie

Każdy zakład, w którym przygotowuje, przetwarza się lub pakuje żywność musi posiadać odpowiednie standardy pozwalające na zapewnienie jakości. To zakład jest odpowiedzialny za produkt, który wytwarza i za warunki, w jakich to robi.

Jak przygotować HACCP w Krakowie?

haccp krakówWiele systemów pozwala na zapanowanie nad jakością w miejscu mającym styczność z żywnością. System HACCP Kraków pozwala na kontrolę każdego punktu krytycznego określonego przez dany zakład. Punktem krytycznym nazwiemy moment, w którym żywność jest narażona na działanie jakichkolwiek czynników zewnętrznych lub wewnętrznych mających na nią negatywny wpływ. Podczas prowadzenia takiego miejsca musimy mieć przede wszystkim kontrolę nad krytycznymi punktami i punktami kontrolnymi. Każdy system HACCP czyli system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli musi składać się z siedmiu podstawowych zasad. Wszystkie muszą być opisane w księdze HACCP, którą powinien mieć każdy powyżej wymieniony zakład. W takiej księdze muszą być opracowane procedury oparte na tym systemie a do nich dołączone powinny być podstawowe instrukcje oraz arkusze do prowadzenia zapisów i monitorowania krytycznych punktów kontrolnych. Każdy punkt powinien być dokładnie opisany a dokumentacja powinna być udostępniana urzędom podczas ewentualnych kontroli. Zapisy z wykonywanych działań i udokumentowane działania zapobiegawcze, korekcyjne i korygujące są tutaj jedną z najważniejszych kwestii. To właściciel przedsiębiorstwa jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo produktu.

Procesy monitorowania jakości w zakładach nie należą do najprostszych. Na szczęście, jeśli dobrze opracujemy system kontroli jakości i jej monitorowania, możemy pozbyć się wszelkich zagrożeń oraz przede wszystkim- skutecznie im przeciwdziałać.