Dlaczego warto zakładać fartuch?

Wiele osób lubiących urzędować w kuchni postrzega fartuch jako coś nieestetycznego, coś co zakładały ich mamy i babcie, lecz nie pasuje to do nich. Zwykle szykując jedzenie wmawiamy sobie, że nie warto zakładać żadnego fartucha, bo przecież na pewno się nie pobrudzimy. Niestety w większości przypadków jest odwrotnie i cierpi na tym tylko nasze ubranie.

Zalety fartuchów i zapasek kuchennych

fartuch bhpNiektórym osobom przydałyby się nie tylko fartuchy służące do noszenia podczas gotowania, lecz także śliniaki podczas jedzenia. Wiele osób potwierdza, że wkładanie eleganckich serwet czy chustek za kołnierz powinno wejść w grono kulturalnych zachowań przy stole. Nie wygląda się w tym zbyt głupio, a można uchronić się przed wstydem w postaci siedzenia cały wieczór w poplamionej pomarańczowym sosem białej koszuli. Chyba każdy z nas to chociaż raz w życiu przeżył. Taka serweta uchroniłaby nasze koszule natomiast fartuch lub zapaska kuchenna uchroniłaby nasze ubranie podczas gotowania. Dodajmy, że jeśli pracujemy w restauracji czy innym miejscu podającym jedzenie, fartuch BHP postrzega jako coś obowiązkowego. Podobnie jest z czapką lub czepkiem. W przypadku wizyty sanepidu możemy za brak fartucha lub zapaski otrzymać spory mandat. Podobnie jest właśnie z czapką kucharską, która chroni przygotowywane przez nas dania przed naszymi wypadającymi daniami. Nikt nie lubi wyciągać z potrawy włosa obcego człowieka. Warto również o tym pamiętać we własnej kuchni.

Niezależnie od tego, co myślimy na temat niezbyt estetycznego elementu naszej garderoby, jaką jest niewątpliwie fartuch, naprawdę warto go nosić. Zwłaszcza, gdy jesteśmy sami i nikt nas nie widzi. Brudny fartuch to nic, lecz ulubiona bluzka pokryta niezmywalną plamą z jedzenia już nie brzmi ciekawie.

Opublikowane w Moda